Artikel in de Oostkrant

Onderstaand bericht werd op 20 september 2023 in de Oostkrant, een lokale Utrechtse krant geplaatst:

Henk Tennekes woont in de Gerard Doustraat en zet zich in voor kinderen in een Keniaanse Leprakolonie. In de volksmond heet het dorpje Tumbé, ‘uitschot’, want zo worden lepralijders daar genoemd én behandeld. De armoede is er groot. Deze week kreeg Henk bezoek van de Keniaan Peter Ochiel, de bevlogen oprichter van Action Ministry, die door onderwijs kinderen uit de kolonie een toekomst wil geven.

Aan lepra kleeft in Kenya nog altijd een groot stigma: wie er aan lijdt wordt ver weggestopt en uitgesloten van werk en scholing. Zelfs als je genezen bent, of als kind nooit lepra hebt gehad, rest een leven in armoede in de kolonie, zover reikt de ‘vloek’. Via zijn dochter, die als vrijwilliger voor Students for Children in de kolonie heeft gewerkt, kwam Henk in contact met Peter Ochiel. “Het lot van deze arme mensen, vooral de kinderen, raakte me diep. En hoe Peter daar verandering in probeert te brengen door o.a. scholen op te richten, vind ik geweldig.”

Deze week maakt Peter Ochiel een rondreis langs donateurs in Nederland. “Lang geleden hebben twee Nederlandse artsen in dat Keniaanse dorpje een lepraziekenhuis opgericht. De ziekte is inmiddels grotendeels uitgebannen en het ziekenhuis is ontmanteld, maar de ex-patiënten en hun (klein)kinderen wonen nog in de kolonie. Door het stigma kunnen ze simpelweg nergens anders heen. Ik geloof sterk dat ieder mens iets kan doen om het leven van een ander positief te beïnvloeden. Daarom onze naam Action Ministry: we komen in actie om deze mensen waardigheid en een toekomst te geven, bijvoorbeeld door scholen op te richten.”

Voor het onderwijs van kinderen heeft Action Ministry geld nodig. Henk helpt mee met eigen acties: hij maakt en verkoopt meditatiebankjes. “Bij Tafelboom koop ik resthout op van gekapte Utrechtse bomen. In mijn schuurtje zaag en timmer ik er bankjes van. De opbrengst komt via mijn Stichting Keti Utulie (‘zit en relax’ in het Keniaans) 100% ten goede aan schoolgeld, eten en onderdak voor kinderen in de leprakolonie. Zo wil ik het goede werk van Peter Ochiel steunen.”

——————————

De meditatiebankjes zijn te koop via deze website. Henk maakt en verkoopt voor hetzelfde goede doel ook zitkussens, yogamat-tassen, omslagdoeken, beeldjes en klankschalen. Ook donaties zijn welkom op de rekening van de stichting.

Reacties zijn gesloten.